När det gäller upphovsrätt på nätet finns det några olika fackliga organisationer som är engagerade och försöker skapa hållbara avtal för sina medlemmar. Bland dem finns författarförbundet, journalistförbundet, svenska konstnärsförbundet, konstnärernas riksorganisation, svenska fotografers förbund och musikerförbundet.
Streamingtjänsterna
Det finns några områden där de konstnärliga fackförbunden gång på gång strider om avtalen. Det handlar till exempel om de streamingtjänster som finns där användare betalar för att ta del av upphovsrättsskyddat material. För musiker och tonsättare handlar det om Spotify och liknande tjänster, som har avtal som ger upphovsmännen väldigt låg ersättning. För författare handlar det om Storytel och andra tjänster där det går att streama e-böcker och ljudböcker. Även där menar fackförbundet att avtalet inte är tillräckligt bra, utan behöver ersättas med ett bättre.
I dessa fallen handlar det om etablerade företag som tar betalt och betalar ut ersättning, vilket i sig är ett bra upplägg för upphovspersoner. Att avtalen måste vara hållbara både för dem som har företagen bakom tjänsterna och för dem som skapat materialet som gör dem till vad de är, verkar vara en svår fråga. Det är lätt att tro att det bara handlar om företag som vill kapitalisera på konstnärligt skapande utan att bry sig om upphovspersonerna, men det är kanske inte hela sanningen. Även biblioteksavtalen har varit föremål för konflikter när det gäller digitalt material, eftersom en annan modell för ersättning krävs än när det handlar om inköp av fysiska böcker och tidningar. Kanske är det inte så enkelt att hitta en modell som kan fungera.
Material som delas gratis
Ett problem som är större och ännu svårare att lösa är det som rör allt material som delas gratis på olika ställen på nätet. Det kan vara videoklipp på Youtube, bilder som människor googlar fram och sen använder, eller texter som någon lägger ut på en blogg eller hemsida. Där finns det inte på samma sätt som med streamingtjänsterna en motpart att förhandla med. Det är svårare att hitta avtal som kan fungera i praktiken, eftersom det rör många privata användare som bryter mot de upphovsrättsregler som finns. Att ställa var och en till svars eller försöka upprätta avtal med varje person som skapar en blogg eller hemsida är inte hållbart. Men samtidigt är det inte heller hållbart att upphovsrättsskyddat arbete ska kunna delas fritt utan att upphovspersonerna får någon ersättning för det.
EU:s direktiv om upphovsrätt
Ett sätt att försöka lösa det här problemet kom med EU:s direktiv om upphovsrätt. Med det försöker EU skapa en struktur där de större plattformarna för nyheter och kulturellt material online blir skyldiga att ersätta upphovspersoner. Det handlar om plattformar som Youtube eller Google News, där det i stor utsträckning handlar om att andras material delas. Med det nya direktivet måste plattformarna ingå avtal och betala ut ersättning, och kan bli ställda till ansvar om de inte har en giltig licens som ger dem rätt att dela det material som finns på plattformen.
Enskilda medlemmar som tillhör de olika konstnärliga fackförbunden har olika uppfattningar om fördelar och nackdelar med direktivet, men själva förbunden verkar vara positiva till att det kommit. Det är ett problem att reglerna för upphovsrätt helt och hållet är formade i en tid när möjlighet att dela material digitalt inte fanns. Det finns ett stort behov av att förnya reglerna och hitta sätt att tillämpa dem på den verklighet vi lever i nu.